22. oktoobri Restart: Open Data – IT-areng, mis avardab ühiskonda

Linking Open Data cloud diagramOpen Data on kontseptsioon, mille raames tehakse avalik info kättesaadavaks kõigile ilma patentide, ligipääsu- ja autoriõiguse piiranguteta. Mis mõju avaldab selline andmekogu erinevate teenuste kvaliteedile ja laiemalt kogu ühiskonnale, räägime tänases Restardis. Meie stuudiokülalised on ITLi juht Taavi Kotka ning Viljar Peep, kes on andmekaitse inspektsiooni peadirektor.

Arutame, milline väärtus on avalikel andmetel ja mida võidab riik sellest, kui andmed avatakse. Tegelikult ei käi Open Data mõiste vaid avaliku sektori kohta, seda võiks rakendada ka erasektoris, nagu märgib Taavi Kotka:”Oleks ju meeldiv, kui ma saaksin lugeda enne autoostu, mis on peamised sel autol olevad probleemid.”

Viimane poleks aga kasulik automüüjatele. Seetõttu tuleb jutuks ka andmete avalikustamise keerulisus nii teatud andmete ligipääsupiirangute kui ka erinevate asutuste erinevate andmebaasistruktuuride tõttu.

Kas asutused praegu üldse peavad igasugu andmeid väljastama ja sellega endale lisatööd tekitama? Küsime, kuidas riik praegu antud teemaga tegeleb ja teenuseid arendab. Hetkel küsitakse paljude andmete eest teenustasu, kuid kas see on põhjendatud, kui andmed on kogutud ja hoitud süsteemidega, mille eest tasub maksumaksja? Uurime ka, mida saab teha erasektor, et teda huvitavad andmed avalikustataks.

Info insaideritelt: saame tagatubade infoga kursis olevatelt saatekülalistelt teada, mis võiks olla potentsiaalselt järgmine Eesti Open Data edulugu.

Vaata ka 28. oktoobril TTÜs toimuva OD-teemalise konverentsi “Visioonist lahendusteni 2011″ kodulehte: http://www.visioonistlahendusteni2011.ee/

Kuula Restarti otse siit lehelt või lae alla mp3: http://media.kuku.ee/restart/restart20111022.mp3