27. aprilli Lõbusad objektiivid: miks ja kuidas pildistab Mats Õun ilusaid retroakte?


Esimesel Lõbusate objektiivide saatel on külas kunstfotograaf Mats Õun, kes teeb retrofotosid moodsa tehnikaga ja oma sõnul “ei pildista, vaid teeb pilte”. Lisaks arvab ta ka, et: “Ei tee mustvalge foto fotost automaatselt kunstiteost ja ei tee ka filmile pildistamine automaatselt sellest fotost kuidagi väärtuslikumat.”

Rubriigis Ühe pildi lugu lahkame täna üht Matsi fotot ning saame teada, kuidas ta just täpselt sellise pildi saavutas. Muidugi räägime fotograafiga tema professionaalsest maailmavaatest ning leiame end arutamas teemade üle, kas stuudiovälk või strobism, digi või film?

Mats Õuna pildi making-of

Saame teada saatekülalise ausa seisukoha paljudele väga hellal teemal:“Mina arvan täiesti voluntaristlikult, et kes ei töötle, see on loll,” arvab Mats Õun, ”ja seda puhtalt sellepärast, et kui oleks Beethovenil ja Bachil olnud käes elekrisüntesaatorid, ma arvan, et nad oleks neid kasutanud, kui neil elektrit muidugi oleks olnud.”

Räägime ka värsketest fotouudistest ning Oliver ja Viktor käisid Reet Sau haruldaselt kihvtide piltide ja mitte vähemsisukate pealkirjadega isikunäitusel “Välja näoraamatust”. Selle peale muljetab härra Õun kaoma eredast näitusekogemusest Kiek in die Kökis, kus Jubeda Jussi fotodega olevat saanud “topelt-Kivirähki”.

Räägime Photoshopi järjekorras juba 13. versioonist CS6, mille peale tuletab saatekülaline kunagi Peeter Marvetilt kuuldud õpetussõnu:”Kui sul miski töötab, ära torgi. Ja kui sellega enam teha ei saa, siis võta uus.”

Võrdleme Canoni ja Nikoni uusi kaameraid 5D Mark III ja D800 ning leiame, et nad on paljuski erinevad. Kas enam polegi nii, et kellele ema, kellele tütar?

Mainime ära ka peatselt saabuvad fotosündmused: konverents “Klõps” Salme kultuurikeskuses 29. aprillil kell 11-18, “Looduse aasta foto” Estonia kontserdisaalis 28. aprillil kell 17.00 ja ka peatselt toimuv pinhole-day.

Saate lõpus kohtume ka ühe maailmafotograafiga, küll ainult pildigalerii kujul. Sedapuhku on meil külas Gregory Crewdson. Pildigaleriid saab vaadata siin: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.347990625264158.84307.336340109762543&type=1

Mats Õuna galeriid saab vaadata (ja pilte osta) aadressilt apple.ee/aktifotod.

Kuula saadet otse meie veebist või lae mp3 alla siit.