Rada Vabaks 12: Tom Sawyer kui ärivisionäär?

laupmaa

Kas äriühing peaks teenima kasumit ainult rahas või kõlbavad kasumiks nimetada ka head teod, mida ettevõte korda suudab saata? Täna tulebki Hooandja.ee asutaja ja ettevõtja Henri Laupmaaga jutuks sotsiaalne ettevõtlus ehk sellist liiki heategevus, mis finantseerib ennast ise läbi äritegevuse ning maksab üksiti ka töötajatele palga ja omanikule kasumi. Liiga hea, et olla tõsi? Võib-olla tõesti – lähemalt kuuleb juba saates.

Samuti räägime crowdsource’ingust ehk rahvahankest. Selle meetodi pioneeriks võib pidada Tom Sawyer’it, kes kuvas planguvärvimist sõpradele huvitava mänguna ning pääses seeläbi ise tüütust kohustusest, teenides seejuures ise lisaks ka kopika. Tänapäeval on sellest lähenemisest saanud aga täiesti eraldi ärimudel, mida kasutavad paljud maailma tehnoloogiahiiud.

Saate lõpus tuleb jutuks crowd financing ehk ühisrahastus, millega Eestis tegeleb Hooandja.ee, ja mille maailmas on tuntuks teinud keskkonnad kickstarter.com ja indiegogo.com.

Saadet rahastatakse läbi Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse, Euroopa Liidu Sotsiaalfondi vahenditest.