Rada Vabaks 13: Hea raamatupidaja hoiab firmat kursil

Ülle Pärl

Ettevõtlussaadete sarja “Rada Vabaks!” käesolevas osas küsime EBS’i majandusarvestuse ja rahanduse õppetooli lektorilt, Majandusarvestuse Õpetajate Kogu käivitajalt Ülle Pärlilt, kas raamatupidaja ülesandeks on tagada ainult see, et maksuamet turja ei kargaks või on raamatupidajal ettevõttes ka muid rolle. Uurime ka seda, kas väikeettevõtja peaks raamatupidamisega ise hakkama saama ja millal on otstarbekas abi otsida, ning kes vastutab apsakate eest – kas firmajuht või raamatupidaja.

Lisaks räägime “loomingulisest raamatupidamisest” ja eetikast ning sellest kui palju üldse on raamatupidaja töös valikuvõimalusi ühte ja sama küsimust erineval moel lahendada. Ülle Pärl leiab, et mõnikord makstakse makse arutult palju seal, kus tark raamatupidaja leiaks seadusliku ja ausa mooduse vähem maksta, ning petetakse maksudega lihtsalt oskamatusest leida korrektseid maksuoptimeerimise viise.

Saadet rahastatakse läbi Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse, Euroopa Liidu Sotsiaalfondi vahenditest.