Erisaade: Restardil on külas New Yorgi ülikooli ajakirjandusprofessor Jeff Jarvis

 

Seekordses ainult internetis levivas Restardi erisaates on meil külas tuntud City University of New York ajakirjandusprofessor Jeff Jarvis, kes räägib, miks Facebook ja Google pole tegelikult halvad ja kuidas traditsiooniline meedia 21. sajandil ellu võiks jääda.

(English version below)

Jeff Jarvis on legendaarne USA ajakirjandusõppejõud, kes on just spetsialiseerunud uue meedia ja ajakirjanduse suhete mõtestamisele. Tal on oma kindlad seisukohad selles suhtes, millised võiksid sotsiaalmeediaajastul olla nn vana meedia ärimudelid ja milline on meedia roll killustunud ühiskonnas üldse.

Me räägime saates sellest, kas Facebook peaks vastutama selle eest, mida seal avaldatakse ja kas on reaalne, et Facebook tapabki vana meedia väljaanded ära ning lõhub sellega jõudsalt ka demokraatlike ühiskondade alustalasid.

Jarvis ütleb, et ta on tehnooptimist ning et me ei tohiks sotsiaalmeedia üle muret tundes sama hooga kriipsu peale tõmmata kõigele heale, mida me Facebooki, Google’i ja teiste sarnaste teenuste esilekerkimisest võitnud oleme.

Me räägime ka, milline peaks olema tänapäeva ajakirjandus ja milline tuleviku ajakirjandus. Kuidas saaks ajakirjandus suurte sotsiaalmeediasaitide ülemvõimu vastu ning kas ajakirjandusel on võimalik vanade ärimudelite juurde tagasi pöörduda (spoiler alert: ei ole).

See saade on ilmselt kõige huvitavam inimestele, kes tunnevad suuremat huvi ajakirjanduse vastu ja mõtlevad tihti sellele, kas Facebook on siis ikkagi tegelikult hea või halb ning kuidas me peaksime neid vabas ühiskonnas kohtlema.

Saatejuht Henrik Roonemaa uudisteportaalist Geenius.ee.


Our guest today is Jeff Jarvis, professor of journalism at the City University of New York. He talks to us about the relationship between social media sites such as Facebook and the so called old journalism.

Is Facebook a threat so democratic societies? How should governments and media organisations view companies such as Facebook and Google? What should these companies do to keep media alive and how should media adopt to the new situation?

The show is hosted by Henrik Roonemaa, founder of the Estonian tech news portal Geenius.ee.

Foto/Photo: Flickr